“Hãy suy nghĩ như một nhà khoa học”: Đây chính là chìa khóa giúp bạn giải quyết mọi vấn đề!

Uncategorized

Rào cản có thể khiến bạn không thành công, nhưng bạn lại thường không thể tránh khỏi chúng. Vậy bạn có cách nào để giải quyết chúng và đi đến thành công?

Rào cản có thể khiến bạn không thành công, nhưng bạn lại thường không thể tránh khỏi chúng. Nó xảy ra với tất cả chúng ta. Ngay cả những người thành công nhất mà bạn ngưỡng mộ cũng phải đối mặt với những rào cản, trở ngại hàng ngày. Cuộc sống giống như một trò chơi cờ. Chúng ta có vô số cách để chơi. Nhưng cốt lõi thì, trò chơi chính là về giải quyết vấn đề.

Để có thể chiến thắng trong một ván cờ, người ta cần nhìn thấu các mô hình, phải suy nghĩ trước, sử dụng logic và có hệ thống các dấu hiệu đã biết, liên tục di chuyển, thất bại và học hỏi.

Mỗi trở ngại có thể là một cơ hội tuyệt vời nếu bạn dành thời gian và lên kế hoạch trước. Hầu hết mọi người thường nhảy thẳng từ việc tìm ra vấn đề đến cố gắng giải quyết nó luôn. Có một cách tiếp cận có thể tạo ra sự khác biệt lớn trong cách bạn sáng tạo để tìm ra câu trả lời cho những trở ngại của mình. Đó chính là hãy suy nghĩ về nó.

Một bác sĩ tuyệt vời làm gì khi bạn mô tả các triệu chứng của mình? Họ nghiên cứu vấn đề trước. Họ có thể yêu cầu bạn cố gắng thực hiện một số động tác và cho họ biết cảm giác của bạn. Họ thậm chí nghe bằng ống nghe, đo nhiệt độ, huyết áp, mạch, … Nếu có những nguyên nhân khó xác định, họ sẽ lên lịch chụp X-quang, làm việc trong phòng thí nghiệm, chụp MRI… Họ có một hệ thống, một cách tiếp cận (cả đơn giản và phức tạp) để giúp bạn trở lại tốt hơn.

Đó chính là cách bạn bắt đầu tìm câu trả lời cho các vấn đề hàng ngày của mình. Bạn cần đến gần chúng, thu thập thông tin về các biểu hiện của vấn đề. Khi đó, bạn có thể giải quyết vấn đề lớn được chi tiết và kỹ lưỡng.

Để tìm một câu trả lời tuyệt vời, hãy đặt câu hỏi tốt hơn

“Đánh giá một người bằng câu hỏi của anh ta thay vì là câu trả lời của anh ta” – Voltaire

Nếu có thể, hãy hiểu vấn đề xảy ra ở đâu, chúng bắt đầu từ khi nào và mức độ thường xuyên xảy ra sự cố để bạn có thể tạo ra cái nhìn sâu sắc quan trọng để giải quyết vấn đề.

Đừng tìm kiếm giải pháp ngay lập tức, mà hãy dành thời gian để hiểu được sự nghiêm trọng của vấn đề. Liên tục xác định lại vấn đề cho đến khi bạn tìm được nguyên nhân gốc rễ.

Dưới đây là một số câu hỏi để giúp bạn hiểu rõ hơn về các vấn đề xảy ra hàng ngày:

1. Vấn đề đó như thế nào?

2. Nếu bạn để ý kỹ có phải lúc nào vấn đề cũng giống nhau không?

3. Lần đầu tiên bạn nhận ra vấn đề là khi nào?

4. Bạn có thể thấy vấn đề tương tự ở đâu không?

Đừng cố đoán giải pháp; hãy cố gắng nắm được những dấu hiệu đầu tiên của vấn đề. Thu thập dữ liệu để phân tích tất cả các nguyên nhân có thể xảy ra. Tìm cách kết nối tất cả những chi tiết nhỏ. Nó sẽ hướng bạn đến một kết quả lớn.

Leonardi da Vinci nổi tiếng vì điều này. Ông nghiên cứu cách nước di chuyển trên sông để hiểu rõ hơn về cách máu chảy qua tĩnh mạch của chúng ta. Ông mổ xẻ con người để hiểu làm thế nào các lớp cơ, mô và gân hoạt động bên trong cơ thể chúng ta. Sự hiểu biết này cho phép ông vẽ các chi tiết mà không có họa sĩ nào khác vào thời điểm đó có thể chú ý và làm được.

Cách tiếp cận vấn đề với lối tư duy “có thể”

Hãy suy nghĩ như một nhà khoa học: Đây chính là chìa khóa giúp bạn giải quyết mọi vấn đề! - Ảnh 1.

Edward từng nói: “Sáng tạo liên quan đến việc thoát ra khỏi các mô hình đã được thiết lập trước để nhìn mọi thứ theo một cách khác”.

Trong nhiều tình huống khi mọi người gặp phải một vấn đề, họ có xu hướng mặc định những việc họ “nên” làm thay vì hỏi họ “có thể” làm gì.

Nếu bạn có thể chống lại áp lực thời gian, cho mình một chút thời gian để suy ngẫm, bạn sẽ đưa ra các lựa chọn, giải pháp tốt hơn.

Các nhà khoa học làm rất tuyệt vời trong việc này. Họ không thừa nhận bất cứ điều gì. Họ cũng không ngừng đặt câu hỏi. Công việc của họ là đặt câu hỏi về các giả định cơ bản để tìm ra mọi thứ. Ý tưởng là tách mọi thứ ra và suy nghĩ vượt ra khỏi nguyên tắc hiện có. Quá trình này mở ra cho bạn những cách mới để tìm ra giải pháp tốt hơn.

Để có giải pháp tốt hơn, đừng vội vàng trong quá trình suy nghĩ

Nhiều người cho rằng họ cần suy nghĩ kỹ hơn khi phải đối mặt với một quyết định khó khăn, hoặc khi họ cố gắng giải quyết một vấn đề khó khăn.

Nhưng tập trung hơn cũng sẽ không mang đến một “khoảnh khắc eureka” – giải pháp đến từ những giây phút xuất thần vụt lóe lên trong nháy mắt mà bạn cần.

Thay vào đó, lựa chọn tốt nhất của bạn có thể là tránh xa các vấn đề và làm một việc gì đó không liên quan đến dự án đó. Hãy cho bộ não của bạn có thời gian để xử lý vấn đề.

Bạn sẽ ngạc nhiên trước kết quả. Khi bạn ngừng suy nghĩ về một nhiệm vụ, bộ não của bạn có thể tiếp tục làm việc với cơ sở các dữ liệu có sẵn.

Để giải quyết vấn đề một cách sáng tạo, để có cái nhìn sâu sắc, bộ não của chúng ta có xu hướng thoát khỏi những thứ gây phân tâm thị giác, chặn thông tin vì quá tải và đi tìm kiếm một vấn đề khác – Carola Salvi, nhà nghiên cứu sau tiến sĩ người Ý tại phòng thí nghiệm não sáng tạo tại Đại học Tây Bắc cho hay.

Cung cấp cho bộ não của bạn cơ hội để tổ chức lại vấn đề và đưa ra một giải pháp tốt hơn. Và trong một khoảnh khắc sáng suốt – khi mà giải pháp xuất hiện trong tâm trí bạn – bạn nên tin tưởng nó, bởi vì đó có lẽ là giải pháp chính xác.

Làm việc ngược

Khi nghĩ về một quá trình, chúng ta thường cố định tuân theo cùng một trình tự trong tâm trí của chúng ta. Nhưng nếu vẫn không thể giải quyết được vấn đề mà khởi đầu vẫn mờ mịt, không có phương hướng, bạn hãy thử làm việc ngược lại xem sao.

Hãy thử làm việc từ cuối quá trình và phát triển nó từng bước từ đó. Kỹ thuật đảo ngược thay đổi mọi thứ. Nó cho phép bạn nhận thấy các sự việc mà bộ não bạn thường bỏ qua. Khi làm việc ngược, tâm trí của bạn cũng hoạt động chậm lại. Bạn bắt đầu thấy những thứ bạn chưa từng thấy trước đây.

Ngủ

Hãy suy nghĩ như một nhà khoa học: Đây chính là chìa khóa giúp bạn giải quyết mọi vấn đề! - Ảnh 2.

Bộ não tạo ra các kết nối tốt hơn khi bạn ngủ, cho phép bạn tạo ra những liên kết mới và hữu ích giữa các ý tưởng không liên quan. Trong nhiều trường hợp, khi bạn muốn thức khuya để tìm giải pháp cho một chướng ngại vật mà vẫn không tìm ra, bạn có thể thử một giấc ngủ ngon. Bộ não của bạn có thể giải quyết vấn đề cho bạn trong khi bạn đang ngủ say.

Vấn đề là không thể tránh khỏi cho tất cả chúng ta. Trong mọi tình huống, hãy xem xét tất cả các lựa chọn, bất kể chúng hiện không liên quan như thế nào.

Nghĩ thoáng ra. Với cách tiếp cận như thế này, bạn sẽ không bao giờ thực sự gặp khó khăn.

Hilary Mantel từng nói rằng, nếu bạn gặp khó khăn, hãy rời khỏi bàn làm việc của bạn. Đi dạo, tắm, đi ngủ, làm bánh, vẽ, nghe nhạc, thiền, tập thể dục… bất cứ điều gì bạn có thể làm, đừng chỉ ngồi đó cau có với vấn đề.

Theo Nhịp sống kinh tế/Medium

 

 

 

27 thoughts on ““Hãy suy nghĩ như một nhà khoa học”: Đây chính là chìa khóa giúp bạn giải quyết mọi vấn đề!

 1. I would like to show some thanks to this writer just for rescuing me from this type of condition. Because of scouting through the online world and getting strategies which were not pleasant, I was thinking my life was well over. Living without the strategies to the problems you’ve sorted out by way of the article content is a serious case, and the kind that might have adversely affected my entire career if I had not noticed your website. Your actual knowledge and kindness in maneuvering all the things was very helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a thing like this. I am able to at this time look forward to my future. Thanks very much for the high quality and results-oriented help. I will not think twice to recommend your site to any person who would need guidelines about this subject.

 2. I as well as my guys ended up checking the great things found on your web site and so immediately developed a terrible suspicion I had not expressed respect to the web site owner for them. Those boys happened to be glad to learn them and have unquestionably been loving them. Many thanks for genuinely considerably accommodating as well as for obtaining these kinds of wonderful information millions of individuals are really wanting to discover. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

 3. I happen to be writing to let you understand of the useful discovery our girl found reading through your web page. She discovered a good number of details, not to mention what it is like to possess an awesome teaching heart to let other people just know precisely several problematic subject areas. You actually surpassed her desires. I appreciate you for delivering the helpful, trusted, informative and even fun thoughts on your topic to Jane.

 4. I as well as my guys have been looking through the nice suggestions on the website while unexpectedly I had a horrible suspicion I had not thanked the web site owner for those tips. All of the women ended up for this reason very interested to read them and have now really been having fun with these things. We appreciate you indeed being really kind and also for pick out such good themes millions of individuals are really desirous to discover. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 5. I wanted to construct a simple remark in order to express gratitude to you for some of the amazing tips and hints you are giving out on this site. My extensive internet lookup has at the end of the day been paid with good facts and techniques to share with my colleagues. I ‘d repeat that we visitors are very much lucky to exist in a useful network with so many marvellous people with beneficial secrets. I feel somewhat happy to have seen the website page and look forward to many more cool moments reading here. Thank you again for all the details.

 6. Thank you so much for giving everyone an extremely memorable opportunity to read articles and blog posts from this blog. It really is very excellent and as well , packed with a lot of fun for me personally and my office peers to visit the blog at least 3 times per week to read the newest stuff you have got. And definitely, we are certainly contented with your dazzling pointers you give. Certain 1 points in this post are essentially the most efficient we have had.

 7. I needed to compose you that tiny word to finally give thanks again just for the precious strategies you have documented at this time. It was really generous of people like you to offer freely just what a few people would’ve advertised for an ebook to make some money on their own, mostly seeing that you might have tried it in the event you decided. Those good tips in addition acted to become fantastic way to fully grasp that other people online have similar fervor just as my very own to know the truth more with respect to this problem. I think there are some more fun times up front for individuals who examine your blog.

 8. I simply had to thank you very much yet again. I do not know what I might have sorted out in the absence of the entire pointers contributed by you on such theme. It had become a scary issue in my position, nevertheless witnessing your specialised technique you solved the issue made me to cry with gladness. I will be happy for your work and then wish you know what an amazing job that you’re putting in teaching most people using your web blog. More than likely you’ve never come across all of us.

 9. I am just writing to make you be aware of of the remarkable experience my friend’s child had browsing your blog. She discovered several things, most notably how it is like to possess a wonderful helping nature to let many more without difficulty gain knowledge of a variety of problematic subject matter. You actually exceeded our expected results. Many thanks for distributing those essential, dependable, explanatory not to mention unique tips on your topic to Evelyn.

 10. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am experienci부산키스방ng problems with your RSS. I don’t understand why I cannot join it. Is there anybody having identical RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks.

 11. I in addition to my guys happened to be examining the excellent secrets located on the website and so all of the sudden I had an awful suspicion I had not thanked the blog owner for those strategies. The ladies were as a result joyful to learn all of them and have in effect extremely been loving these things. Thanks for simply being simply accommodating and then for deciding on variety of incredibly good things most people are really desperate to understand about. My sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 12. I want to get across my admiration for your generosity supporting folks that require guidance on in this idea. Your very own commitment to getting the message along has been rather interesting and has frequently helped many people like me to arrive at their goals. This interesting recommendations implies so much to me and especially to my mates. Thank you; from each one of us.

 13. I and also my buddies happened to be analyzing the best advice on your web page and so at once got a terrible suspicion I never expressed respect to you for those tips. The women were definitely totally thrilled to read through them and already have undoubtedly been taking pleasure in those things. I appreciate you for turning out to be very thoughtful as well as for deciding on these kinds of tremendous topics most people are really wanting to know about. Our own honest apologies for not saying thanks to earlier.

 14. I needed to write you this very little word to finally give many thanks the moment again considering the lovely knowledge you have documented on this website. This is certainly shockingly open-handed with you to offer easily all that many of us could possibly have distributed as an ebook in making some bucks for themselves, notably given that you might have done it if you decided. The good tips likewise acted to be a fantastic way to recognize that some people have similar fervor much like my own to see good deal more concerning this problem. I am certain there are many more fun situations in the future for many who looked at your blog.

 15. A lot of thanks for all of the effort on this blog. Gloria enjoys working on internet research and it’s simple to grasp why. Most of us know all concerning the powerful form you give insightful tactics via this blog and as well as increase contribution from other ones on that concept while my daughter is undoubtedly understanding a lot. Enjoy the rest of the year. You are carrying out a wonderful job.

 16. I simply wanted to thank you so much all over again. I am not sure the things that I might have implemented in the absence of the actual solutions shared by you directly on such a subject. It was actually the alarming condition in my circumstances, but understanding the very well-written strategy you dealt with it took me to cry for fulfillment. Now i’m happier for your help and thus sincerely hope you know what a powerful job you’re undertaking teaching people today all through your web page. I am sure you haven’t got to know any of us.

 17. I and also my buddies were found to be viewing the good things from your web site and all of a sudden I had an awful suspicion I never thanked you for them. The boys appeared to be joyful to read through all of them and now have actually been using those things. Thank you for actually being indeed thoughtful and also for selecting this kind of superb areas most people are really desirous to know about. My personal honest apologies for not expressing gratitude to sooner.

 18. I precisely desired to thank you so much yet again. I do not know what I could possibly have created in the absence of the type of creative concepts discussed by you over such a subject. Previously it was a scary issue for me personally, however , seeing this specialised strategy you processed it forced me to jump for happiness. Now i am happier for your support and thus hope you recognize what a great job you’re putting in educating people via your webblog. Most probably you’ve never got to know any of us.

 19. Needed to put you that little bit of word to finally thank you very much as before relating to the marvelous concepts you have discussed on this page. It has been really extremely open-handed with people like you to convey openly precisely what some people would’ve made available as an e book to make some profit for their own end, specifically seeing that you might have tried it if you ever desired. These things likewise acted as a great way to fully grasp the rest have the identical dream really like my personal own to realize a little more in regard to this issue. I’m certain there are some more enjoyable situations up front for those who looked at your blog.

 20. My spouse and i have been really cheerful when Raymond managed to complete his survey from your ideas he received out of the web site. It is now and again perplexing to just possibly be handing out tips and hints which others may have been selling. We fully grasp we’ve got the writer to appreciate for this. Those explanations you made, the straightforward website menu, the relationships you make it easier to promote – it is many fantastic, and it’s really aiding our son in addition to the family know that this issue is thrilling, and that’s particularly pressing. Many thanks for all the pieces!

 21. Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily breathtaking opportunity to read articles and blog posts from this blog. It’s usually so lovely plus stuffed with amusement for me personally and my office peers to search your site at least thrice a week to see the latest stuff you will have. Not to mention, I am also at all times fascinated with the incredible methods you serve. Some 1 ideas on this page are unquestionably the best I have ever had.

 22. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily splendid possiblity to discover important secrets from this blog. It is often so kind plus packed with a lot of fun for me personally and my office mates to visit your blog at the very least thrice in a week to learn the latest stuff you have. Not to mention, I am actually amazed considering the stunning things you give. Selected 1 points on this page are completely the most suitable we have had.

 23. I’m also writing to let you understand of the notable encounter my friend’s princess enjoyed going through yuor web blog. She came to understand a wide variety of issues, which include how it is like to have an excellent helping style to have a number of people very easily learn specific grueling subject matter. You truly did more than my expectations. Thank you for imparting these priceless, healthy, educational and in addition fun tips on that topic to Mary.

 24. I’m just commenting to make you be aware of of the superb experience my friend’s girl developed checking your blog. She discovered lots of issues, with the inclusion of what it’s like to possess a very effective coaching style to have others without problems fully understand some complicated topics. You undoubtedly did more than our own expected results. Many thanks for giving these practical, dependable, explanatory and as well as easy guidance on this topic to Julie.

 25. I precisely wished to appreciate you once again. I’m not certain the things I could possibly have done in the absence of the type of creative concepts provided by you regarding my subject. It was actually a difficult matter in my view, nevertheless understanding a new well-written approach you treated that forced me to cry over happiness. I am just happy for the information and believe you really know what a great job you happen to be carrying out training most people through your web page. Most probably you’ve never got to know all of us.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *